⦁ Eğitimde metot değil, insan kişiliği göz önüne alınmalıdır.
⦁ Her çocuk özeldir, tektir. Kendine has bir varlıktır.
⦁ Montessori eğitiminin temel taşlarından birisi hazırlanmış çevredir.
⦁ Çocuklar hazırlanmış çevredeki Montessori materyallerinden, bireysel ilgi ve eğilimine göre bağımsız olarak seçim yapar.
⦁ Çocuklara istedikleri kadar tekrar etme imkanı sunulur. Erken öğrenen yeni bir çalışmaya geçebilir, çünkü öğrenmede herkesin farklı bir ritmi vardır.
⦁ Materyallerdeki hata kontrol sistemi, çocuğun kendi hatasını bulmasına yardım eder. Başka birinden uyarıya, onaya ve düzeltmeye gerek kalmadan kendi kendisini düzeltmesine olanak sağlar. Böylece yetişkinden bağımsızlaşmak doğal olarak gerçekleşir.
⦁ Çocuğun güçlü bir karakterde yetişmesini sağlamak için fiziksel ve ruhsal bir hijyene ihtiyaç vardır. Bu durumda yetişkinlerin görevi çocuğun içindeki yeteneği ve gizli gücü uyandırmak ve onları gelişim sürecinde desteklemektir.
⦁ Montessori okullarında çocuklar, istedikleri materyalle, istedikleri zaman, istedikleri yerde çalışır. Dolayısıyla Montessori yönteminin özü, çocuğa önceden hazırlanmış bir çevrede kendi kendini geliştirebileceği şekilde hareket ve faaliyet özgürlüğü tanımayı amaçlayan, kendi kendine oluşan ve gelişen bir yöntemdir.